A diszplázia gyógyszeres kezelési lehetőségei.

Diszplázia gyógyszeres kezeléseA diszplázia esetén használt gyógyszeres kezelések célja a egyrészt a csípőizületben keletkezett fájdalom enyhítése fájdalomcsillapítók segítségével, másrészt a csípőizületben kialakuló gyulladásos folyamatok csökkentése gyulladáscsökkentő gyógyszerek segítségével (a modern gyógyszerek ezt a két összetevőt egyaránt tartalmazzák).

A gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapítók közül az un. nem-szteroid fájdalomcsillapítóknak van igazán jelentőségük a diszplázia esetén. Az un. szteroid készítményeket lehetőség szerint ne, vagy csak végső esetben egy rövid kúra erejéig használjuk, mivel hosszabb távon szedetve jelentős egészség károsító mellékhatásaik lehetnek. Ezért abban az esetben, ha a nem szteroid gyógyszerekre nincs megfelelő javulás, inkább a műtéti megoldást válasszuk, mintsem a szteroid készítmények tartós adagolását.  

További, az előbbieket kiegészítő gyógyszeres kezelési lehetőség az izületi porc károsodását lassító, a porc regenerálódását elősegítő természetes alapanyagú un.”porckopásgátló” gyógyszerek adása, a fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentő gyógyszerek mellett.

A fájdalomcsillapítók ill. gyulladáscsökkentők közül ne használjunk humán (emberek számára gyártott) készítményeket, mert azok nagy része jelentősen károsíthatja kedvenceink egészségét. Az állatorvosi készítmények közül is azokat válasszuk, amelyek nem okoznak gyomor irritációt ill. gyomorfekélyt adagolásuk során. A gyógyszerek típusáról (nevéről) és adagolásáról részletes tájékoztatást állatorvosunktól kaphatunk.(www.profivet.hu)

A diszpláziás kutyák esetén használt nem szteroid készítmények közül a leghatékonyabbnak talált gyógyszerek: (regisztráció alatt)

A diszpláziás kutyák esetén használt porckopás gátló készítmények közül a leghatékonyabbnak talált gyógyszerek: (regisztráció alatt)

Mikor használjuk az említett fájdalomcsillapítókat-gyulladáscsökkentőket?

Kizárólag állatorvosi vizsgálat után, az állatorvos javaslatára szabad használni ezeket a készítményeket. Biztosan tudnunk kell, hogy a diszplázia miatt sántít-e a kutyánk és nincs más ortopédiai vagy belgyógyászati betegsége.

A diszplázia esetén is csak akkor használjuk ezeket a gyógyszereket, ha a diszplázia adott stádiumára az állatorvos ezt javasolta. Mivel tudnunk kell hogy a gyógyszeres kezelés csak tüneti kezelés, azaz nem fogja a beteg csípőizületet egészségesre változtatni. Mégis a betegség bizonyos stádiumaiban – amikor műtéti megoldás még nem szükséges, vagy már nem javasolt – az egyetlen segítséget jelentheti a gyógyszeres kezelés.

Gyógyszeres kezelést javaslunk általában akkor, ha először okozott enyhe mozgászavart és ezzel járó csípőfájdalmasságot a betegség, valamint úgy tűnik, hogy az előbb tárgyalt fájdalomcsillapítók rövid távú (max.10 napos) adagolása hosszú időre (hónapokra) tünetmentessé teszi a diszpláziás kutyát.

Abban az esetben viszont, ha a betegség folyamatosan fájdalomcsillapítók adását tenné szükségessé a csípőfájdalmak enyhítésére, ésszerűbb kiutat jelent a műtéti megoldás választása. 

Az enyhe, gyógyszerre gyorsan és tartósabban javuló diszplázia mellett, az idős, szívbeteg, esetleg más mozgásszervi betegséggel is rendelkező (pl. gerincbeteg) diszpláziás kutyák esetében is a gyógyszeres kezelési lehetőségek kerülnek előtérbe. Ez utóbbi esetekben a már meglévő egyéb ortopédiai probléma (különösen az idős német juhász kutyákban gyakori gerincbetegség, a CEC) kérdésessé teheti a műtét utáni sikeres rehabilitációt, ezért inkább a gyógyszeres megoldásokat javasoljuk.

Mind a gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapítóknak mind a porckopásgátló készítményeknek az előbb tárgyalt alkalmazási lehetőségein kívül fontos szerep jut a diszpláziával műtött kutyák műtét utáni rehabilitációjában is, a mihamarabbi sikeres lábhasználat elérése érdekében.