A diszplázia kezelési lehetőségei.

A diszplázia, mint betegség (lásd. klinikai értelemben diszpláziás kutya, a diszplázia formái c. fejezetben) kezelési lehetőségei konzervatív ill. sebészeti (műtéti) megoldásokból állnak.

A diszpláziát csak akkor kell gyógyszeresen vagy műtétileg kezelni, ha a betegség sántaságot, vagy mozgászavart okoz (lásd. a diszplázia tünetei).

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy valóban sántít-e a kutyánk ill. vannak-e csípőizületi fájdalmai, kérjük szakember (állatorvos) segítségét ennek megítélésére.

Ebben a fejezetben nem beszélünk a tenyésztői értelemben vett diszplázia (lásd a diszplázia formái), azaz a sántasággal nem járó diszplázia további rosszabbodását megelőzendően használt porckopás gátló készítmények használatáról (lásd. a diszplázia megelőzése).

Bármilyen súlyos is legyen a diszplázia, mint önálló mozgásszervi betegség, így vagy úgy (gyógyszeresen vagy műtétileg) minden stádiumában kezelhető. Ezért csak a diszplázia miatt nem szabad végleges elaltatásra (euthanasia) gondolnunk, bármilyen súlyosnak tűnik kutyánk sántasága.