A diszplázia műtétekről és a műtétet végző állatorvosokról.

A diszplázia műtétek nagy felkészültséget ill. felszereltséget igénylő műtétek. Magyarországon több tucat állatorvos is elvállal csípődiszplázia műtéteket, ami az esetek döntő többségében a relatíve könnyebben megoldható combcsont fej reszekciót (esetleg – az egyes sebészek által vitatott létjogosultságú – pectinectómiát) jelenti. Ezzel szemben csak kevés állatorvos ill. intézmény tudja biztosítani a diszplázia teljeskörű műtéti megoldásait (azaz az összes külföldön is elismert műtéttechnikát, a háromszoros medencei oszteotómiától, a csípőprotézisig bezárólag). Az egyik ilyen ismert hely a Profivet Állatorvosi Sebészeti Központ, Gödön (www.profivet.hu).A diszplázia műtétekről és a műtétet végző állatorvosokról

Szintén kevesebb azon állatorvosok száma, akik megfelelő gyakorlattal (nagy műtéti esetszámmal) rendelkeznek a diszplázia műtéteket illetően.

Bár egy orvos munkáját nem elsősorban a titulusai minősítik, mégis van pár objektív szempont, ami segíthet a műtétet végző állatorvos ill. intézmény helyes megválasztásában tulajdonosi szemszögből, mindamellett hogy ebben a kérdésben elsősorban a kutyánkat kezelő ill. a betegséget megállapító állatorvos véleményére kell adott esetben alapoznunk. A diszpláziaműtétet végző állatorvos esetén az előbbiek alapján előnyös lehet ha a kiválasztott sebészettel foglalkozó állatorvos kisállat klinikus szakállatorvos (az egyetemi diploma után megszerezhető szakdiploma). Előnyös lehet ha a Magyar Kisállat Ortopédiai Társaság tagja (ez jelezheti szakirányú érdeklődését), esetleg cikkei, előadásai ismertek. Előnyös lehet ha külföldi tapasztalatokkal (kongresszusok, tanulmányút stb.) rendelkezik, így ismeri az aktuális műtéti trendeket. További előny ha megfelelő műtéti háttérrel (biztonságos altatógép, steril műtő stb.) ill. bentlakásos intenzív betegellátást is biztosító rendelővel ill. kórházzal rendelkezik. Amennyiben a kezelő állatorvosunk által megjelölt helyre küldenek minket diszplázia műtétre, nagy valószínűséggel ott biztosan jó helyen járunk, hiszen az állatorvosok általában nagy rálátással rendelkeznek az egyes sebészettel foglalkozó intézmények munkájára, mivel nap mint nap találkozhatnak a régebben ott operált betegeikkel. Ha a saját kezelőorvosunk szeretné a műtétet elvállalni, de nem kifejezetten diszplázia műtétekkel foglalkozik, nyugodtan megkérdezhetjük, hogy milyen gyakran végez ilyen műtétet ill. hány ilyen műtétet hajtott végre és milyen eredménnyel? (Ez a kérdés nem szabad, hogy kényelmetlenül hangozzék sem tulajdonosi, sem állatorvosi részről nézve.)