A diszplázia műtéti megoldásai.

A gyógyszeresen nem, vagy nem kielégítően kezelhető, súlyos fokú, klinikai tüneteket (sántaság) is mutató diszpláziás kutyák állandó csípőfájdalmának megszüntetésére különböző műtéti megoldások állnak rendelkezésre.

Fontos tehát itt is kiemelni, hogy kizárólag klinikai tüneteket mutató (tehát a diszpláziája miatt sántító) kutyát szabad csak műteni. A csak tenyésztői értelemben vett diszpláziás, csípőízületi fájdalmasságot nem mutató kutyák (lásd. a diszplázia formái) indokolatlan műtéte műhibának számít.

 A diszplázia műtétek alapvetően két csoportba sorolhatók. Az egyikbe az un. ízületmegtartó műtéteket soroljuk, amely műtéteknek a lényege a kórosan fejlődött ízületek eredeti anatómiai állapotba való visszaalakítása, megakadályozva ez által a csípőízületek újbóli ficamodását. Az egyik, ma még csak kevesek által alkalmazott megelőzési módszer a fiatal kori fancsonti fúzió, amit a Profivet Állatkórházban végeznek (www.profivet.hu). Világszerte az egyik legismertebb ilyen műtét a Háromszoros Medencei Oszteotómia (HMO) (lásd. később részletesen). Ehhez hasonló, de kevésbé gyakran használt műtéti megoldás még az un. varizációs oszteotómia ill. a DAR-arthroplasztika.

A diszplázia műtétek másik csoportját az un. ízület megszüntető műtétek képzik, amely műtétek esetén a nagyfokú ízületi károsodás (arthrózis) miatt az ízület megtartó műtétek már értelmetlenek. Ezekben az esetekben a csípőfájdalmak forrását jelentő, károsodott ízületi felületek eltávolításával un. álízületet (combcsontfej reszekció) vagy mesterséges ízületet (csípőprotézis) hozunk létre. A két legfontosabb ízület megszüntető műtét a combcsontfej reszekció ill. a teljes csípőízületi protézis beültetés (lásd. részletesen később.)

A régebben használt un. pectinectómiának nevezett diszplázia műtét (ahol egyszerűen egy combközelítő izom átvágására került sor) egyik csoportba sem sorolható az előbbiek közül. Mivel ennél – a tőlünk nyugatra fekvő országokban már nem használt – vitatott létjogosultságú műtétnél megmarad ugyan az eredeti (diszpláziás) csípőízület, azonban a csípőízület ficamodása is többé-kevésbé megmarad.

Az un. fiatalkori fancsonti fúzió.

A műtét lényege hogy a 16-18 hetes kor között, un. Penn-hip szűréssel megállapított csípődiszplázia esetén a fancsont növekedési zónáját kauterizálják. A kauterizálás miatt a medencecsont fancsonti szegmensének növekedése lelassul a vápák növekedéséhez képest. Ennek következményeképp, egy két hónap alatt a vápák ráfordulnak a növekedésük során a combcsontfejre, kialakítva ezzel a diszplázia mentes állapotot. A műtét legnagyobb előnye, hogy a legkisebb műtéti terhelést jelenti a kutya részére, fájdalommentes, a műtétet követően azonnal terheli a lábát. A műtét nehézsége a megfelelő betegszelekció, amihez alapos vizsgálat kell, ugyanis nem minden fokozatú diszpláziánál használható, ezért csak gyakorlott szakember végezheti a betegszelekciót. A műtét hátránya, hogy a végeredmény a többi műtéthez képest csak hónapokkal később alakul ki a növekedés során.

 A Háromszoros Medencei Oszteotómia (HMO).

Ezt az ízületmegtartó műtétet azoknál a fiatal (5-15hónapos) kutyáknál végezzük, ahol az állandóan ficamodó csípőízületek ízületi felszíne még ép, sem súlyos porckopások, sem súlyos arthrózisok (porcfelrakódások) nem találhatók, ill. a medence vápája megfelelő mély. A műtét során a kórosan oldalra néző medencevápát a medencecsont három ponton való elfűrészelésével (oszteotómiájával) ráforgatjuk a combcsontfejre, úgy hogy az onnan többet már ne tudjon kiugrani (azaz ficamodni). Az így eredeti anatómiai helyzetbe, azaz diszpláziamentes állapotba visszaforgatott csontokat egy speciálisan erre a célra kialakított lemezzel rögzítjük pozíciójukban. Az így kialakított egészséges csípőalakulás esetén már nem fog többet ficamodni az ízület, így teljesen megállíthatóvá válik a további ízületi porc károsodás ill. az arthrózis kialakulása. A műtét utáni sikeres gyógyulás egyik alapvető kritériuma a műtét utáni fokozott mozgáskorlátozás betartása a gyógyulás ideje alatt. A mozgáskorlátozás nem megfelelő betartása esetén ugyanis meglazulhat a csontokat pozíciójukban rögzítő fém, ami érzékenységet okozhat, sőt nagyfokú lazulás esetén akár újbóli műtét is szükségessé válhat. Egyes intézményekben már un. szögstabil lemezt használnak, ami valamivel költségesebb ugyan, de nem kell olyan szigorú mozgáskorlátozás a műtét után, mivel a lemez lazulására nagyon kicsi az esély. Magyarországon ezt a lemezt a Profivet Állatkórházban használják (www.profivet.hu). A gyógyulási idő letelte után (három hónap), ha a pozíciójukban rögzített csontok már összeforrtak, ilyen lazulás már nem lehetséges.

 A diszplázia műtéti lehetőségei A diszplázia műtéti lehetőségei

A combcsontfej reszekció.

A combcsontfej reszekció az egyik legrégebbi, ezért Magyarországon legelterjedtebb izület megszüntető műtét. Ezt a műtétet a súlyos porckopásokkal ill. porcfelrakódásokkal kísért arthrózisos izületekkel rendelkező diszpláziás kutyák esetében alkalmazzuk. A műtét során a fájdalom forrásául szolgáló combcsontfejet eltávolítjuk az izületből és a combcsont vége és a medencevápa közé egy izom pólya csíkot, ültetünk be, amely beavatkozás által egy fájdalom mentes, rugalmas kapcsolat (un. álizület) jön létre az izületet alkotó csontok között. Az így kialakított álizülettel fájdalommentes, bár az eredeti izületi mozgáshoz képest korlátozottabb izületi mozgást tudunk biztosítani. Minél kisebb a kutya súlya és minél jobban fejlett a combizomzata (azaz nem sorvadt még le a betegség következtében) annál jobb a műtét hatásfoka, annál hamarabb és annál jobban fogja majd a műtétet követően használni a lábát a műtött kutya.

A műtétből való felépülési idő - három hónap – alatt, leszámítva az első néhány hetet, külön mozgáskorlátozás nem szükséges. Ezzel szemben fontos szerepe van ebben az időszakban a műtött végtag megfelelő mozgatásának, a fizikoterápiának.

A diszplázia műtéti lehetőségei

A teljes csípőprotézis beültetése.

Ezt a műtétet is a súlyos porckopásokkal ill. arthrózisokkal terhelt csípőízületű diszpláziás kutyák esetében alkalmazzuk. A műtét során a súlyosan károsodott porcfelületek (combcsontfej ill. medencevápa) eltávolítását követően egy kifejezetten kutyák részére gyártott protézist ültetünk be az eredeti combcsontfej ill. medencevápa helyére. A protézis egy fém komponensű feji ill. nyaki részből és egy műanyag komponensű vápából áll, az eredeti combcsont fejnek és medence vápának megfelelően. A beültetett protézis segítségével egy fájdalommentes és az eredetihez hasonlóan mozgatható csípőízület jön létre. A műtétet követően a kutyák általában hamar terhelik műtött végtagjukat. A HMO-hoz hasonlóan azonban ennél a műtétnél is kiemelt jelentősége van a műtét utáni mozgáskorlátozásnak, a műtét szövődménye lehet ugyan is a protézis lelazulása, ami újabb műtétet tehet szükségessé. A csípőprotézis beültetése azokban az esetekben is jó eredményt hozhat, amikor a combizmok nagyfokú lesorvadása ill. a kutya nagy testsúlya miatt a combcsontfejezés már nem lenne alkalmas a diszplázia által okozott mozgászavar megoldására. Az első magánklinika, ahol csípőprotézist ültettek be a Profivet Állatkórház volt Magyarországon ill. ma is rendszeresen protetizálnak, sőt már könyökízületi protézis beültetést is végeznek (www.profivet.hu)

A diszplázia műtéti megoldásai A diszplázia műtéti megoldásai

(A diszplázia műtétekről többet ill. részletesebben a Kisállatorvoslás c. állatorvosi szakmai folyóiratban találhatunk, „Dr. Muka Péter Pál: A kutyák csípőizületi diszpláziájának műtéti megoldásai.” című cikksorozatában.)