A diszplázia szűrés.

DiszpláziaszűrésA diszplázia szűrővizsgálatára két okból kerülhet sor. Leggyakrabban a kutya csípőizületének vizsgálata miatt végzett un. előszűrés ill. a kutyatenyésztéshez szükséges un. végleges szűrés miatt kérünk diszplázia szűrést. A másik ok, amikor diszplázia vizsgálatot kérhetünk a kutyánk sántasága ill. mozgászavara lehet, ahol a diszplázia szűrést egy teljes sántaság vizsgálat előzi meg, ami alapján az állatorvos javasolhatja a diszplázia szűrést.

A diszplázia előszűrését hat hónapos kor környékén végezzük. (Pennhip szűrés végezhető 4 hónapos korban is, lásd. www.profivet.hu). Ebben az életkorban – bár még a csípőízületek fejlődése nem fejeződött be – már egyértelműen kiszűrhetők a súlyos esetek, ami mind a tenyésztés, mind a kutya további táplálása ill. terhelhetősége szempontjából lényeges.

Bizonyos sántasággal járó súlyosabb klinikai esetekben a betegség ebben az életkorban történő műtéti kezelésével megelőzhető a csípőízületek szétkopása háromszoros medencei oszteotómiával (lásd a diszplázia műtéti megoldásait).

A végleges szűrést 12 és 24 hónapos kor között végezzük. Az egyes kutyafajták esetében a fajtaklub dönti el, hogy pontosan hány hónap után fogadja el a végleges szűrést, de mindenképp 12 hónapos kor után. A végleges szűrés megléte az etikus kutyatenyésztés alapfeltétele.

A diszplázia szűrését, az erre szakosodott állatorvosi rendelők, rendelőintézetek ill. állatkórházak végzik. (www.profivet.hu). Az ilyen állatorvosi rendelők szakosodását az jelzi, hogy az általuk készített szűrést milyen széles körben ismerik el a különböző tenyésztői szervezetek ill. az egyes diszplázia bizottságok, diszpláziát bíráló egyesületek. A végleges diszplázia szűrés előtt tájékozódjunk róla, hogy az adott kutyafajta klub milyen szűrést fogad el, bár sok klub a hiteles helyen készült diszplázia szűrést is elfogadja ha nincs külön elfogadott diszplázia szűrő állomás címjegyzéke. Lehetőség szerint olyan szűrést kérjünk, amit külföldön is elfogadnak. A felvételeket vagy a bíráló egyesület ill. állatorvos vagy a kutya gazdája archiválja (ezt érdemes előzetesen megbeszélni). A bizonyítvány a gazda tulajdona. Az egyik jól ismert hivatalos diszplázia szűrő állomás a Profivet Állatorvosi Sebészeti Központ Gödön, ahol bármilyen fajta hivatalos szűrése megoldható. (www.profivet.hu)

A diszplázia szűrésre éhgyomorra kell a kutyánkat a kiválasztott állatorvoshoz vinni, ahol bódításban ill. altatásban történik a csípőízületi röntgenfilm elkészítése. A bódítás nélkül nem lehet értékelhető felvételt készíteni. Nem csak az állatok mozgása, hanem a farizmok reflexes kontrakciója is lehetetlenné teszi a valódi csípőalakulás röntgenes leképezését bódítás nélkül. A diszplázia szűrésre szakosodott intézmények egy részében viszont a vizsgálat végére már ébren vannak a kutyák. A vizsgálat időtartama 10-20 percet vesz igénybe.

A vizsgálathoz a kutyát a hátára fektetik egy un. diszplázia vályúba, amely megtartja a kutyát vizsgálati pozíciójában. A csípőízületről készített röntgenfelvételen élesen és kontrasztosan kell látszódnia a csípőízületeknek, a felvételen láthatóaknak kell lenniük a párhuzamosan beállított combcsontoknak ill. a térdízületeknek is. A felvételeken szerepelni kell a felvétel azonosítási számának ill. az oldal jelölésnek. Ezek hiányában a felvétel nem hiteles. A felvétel elbírálását vagy az állatorvos végzi, vagy tovább küldi egy, a felvételek bírálatára szakosodott bizottságnak vagy egyesületnek. A legismertebb ilyen egyesületek a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület és a Független Diszplázia Bizottság (FDB).   

Ha a felvétel minősége, vagy a beállítása nem megfelelő, az említett egyesületek a felvétel megismétlését kérhetik. A bíráló egyesületek között egyesek (pld. FDB) csak a rendszerükhöz csatlakozott állatorvosok szűrését fogadják el. Ha a felvételt készítő állatorvos végzi a diszplázia értékelését, akkor arról helyben kiállított igazolást ad, amennyiben továbbküldi a felvételt kiértékelésre akkor az erről szóló bizonyítványt a kiértékelő bizottság juttatja vissza a tulajdonoshoz. Ezt érdemes előre egyeztetni, mivel ez utóbbi esetben a bizonyítvány készhez vétele csak hetekkel, szerencsétlen esetben akár több mint egy hónappal később történhet csak meg a szűrés időpontjához képest.

Ha azért kérünk diszplázia szűrést, mert sántít a kutyánk, azt olyan intézményben tegyük, ahol egyben teljes körű ortopédiai vizsgálatot is végeznek, mivel nem biztos hogy a sántaság diszplázia miatt áll fenn.(www.profivet.hu)