A kutyák csípőízületi (hátsó végtag) diszpláziája.

CsípőízületA kutyák csípőizületi diszpláziája, vagy más néven örökletes csípőficama a nagytestű kutyák egyik leggyakoribb sántaságot ill. mozgászavart okozó betegsége (lásd. – a diszplázia formái, klinikailag diszpláziás kutya).

A betegség lényege hogy a csípőizületet alkotó combcsontfej nem illeszkedik megfelelően a medencecsont ízületet alkotó vápájába, ami az izület részleges (esetleg teljes) ficamodásával jár. Az állandóan ficamodó ízületben egy idő után porckopások jönnek létre a ki-be mozduló combcsontfej porca és a medence vápájának pereme között. Mindemellett steril ízületi gyulladás, egy idő után porcdegeneráció, porcfelrakódások, degeneratív izületi elváltozások, összefoglalva: csípőízületi arthrózis jön létre. Már az ízület részleges ficamodása ill. az ebből eredő gyulladás is mozgászavarral járhat, de az igazi fájdalmat és sántaságot a porckopások és az arthrózisok megjelenése okozhatja. A kutya   fajtájától, érzékenységétől és a diszplázia mértékétől függően adott esetben jól tolerálhatja a betegséget és akár komolyabb tünetek nélkül is leélheti az életét (lásd. tenyésztői értelemben vett diszplázia, - a diszplázia formái). Érzékenyebb fajtáknál, különösen nagytestű kutyák esetén a betegség súlyos sántasághoz, mozgászavarhoz vezethet.

Kialakulását tekintve a betegség alapvetően genetikailag öröklődik, hajlamosítható tényezőként szerepelhet, a kutya gyors növekedése, táplálkozása, korai terhelése is.

A betegség tünetei már fél és egy éves kor körül kialakulhatnak, de a későbbi életkorban bármikor jelentkezhetnek. (lásd. - a diszplázia tünetei).

A csípődiszplázia kezelésében enyhébb esetben gyógyszeres kezelés (lásd. - a diszplázia gyógyszeres kezelése) előrehaladottabb esetben műtéti megoldások játszanak szerepet (lásd. - a diszplázia műtéti megoldásai).

Itt is fontos kiemelni, hogy csak a klinikailag diszpláziás, sánta ill. mozgászavarral közlekedő kutyák esetében indokolt diszplázia műtétet végezni. (lásd. klinikailag diszpláziás kutya, - a diszplázia formái).

A csípődiszplázia megelőzésében fontos szerep jut a szűrővizsgálatoknak (lásd. – a diszpláziaszűrés, ill. – a diszplázia megelőzési lehetőségei), amelynek során kiszűrik a tenyésztési szempontból aggályos szülőket, így csökkentve a diszpláziával genetikailag terhelt utódok születését. Másrészt az un. előszűréseken a növekedésben lévő kutyák csípőjét vizsgáljuk, hogy még időben segíthessünk a kedvezőtlen csípőalakulással rendelkező kutyák helyes terhelésében, táplálkozásában (lásd. – a diszplázia megelőzési lehetőségei).

Az ajánlott előszűrési időpont fél éves kor (az un. Penn-hip szűrésnél 16 hetes kor), a végleges szűrés pedig (fajtától függően) egy és két éves kor között határozható meg.  (lásd. – A diszplázia szűrés).

A csípődiszpláziára hajlamos fajták jelentős részénél könyökízületi diszplázia is előfordulhat, amire már a szűrővizsgálatnál figyelemmel kell lennünk (lásd. – A könyökízületi diszplázia).