A kutyák könyökízületi (elülső végtag) diszpláziája.

A könyökízületi diszplázia (továbbiakban könyökdiszplázia), a csípődiszplázia után a második leggyakoribb, örökletes mozgásszervi betegség. Elsősorban a nagytestű kutyáknál gyakori, de előfordulhat kistestűeknél is. A leggyakrabban érintett fajták a német juhász, a rottweiler, a golden retriewer, a labrador, a kaukázusi juhász, az ír farkas, a bernáthegyi, a dog, a belga juhász stb.

Könyökízület Könyökízület

A könyökdiszplázia lényege, hogy a könyökízületet alkotó karcsont és két alkarcsont egymással érintkező ízületi felszíne, nem illeszkedik megfelelően egymáshoz. Ennek következtében helyenként – a túl szoros illeszkedés következtében – feszülés, más helyen pedig – a túl laza illeszkedés miatt – instabilitás jön létre a diszpláziás könyökízületben. Az illeszkedési hibákból eredően a könyökízületben porcleválások (anconeus ill. coronoideus leválás), porcdegeneráció (oszteokondrózis dissecans), porckopásokkal, porcfelrakódásokkal kísért degeneratív íizületi betegség: arthrózis jön létre.

Porcleválás Porcleválás

A könyökdiszplázia enyhe formájára az enyhe könyökizületi arthrózis jellemző. (A röntgen képen a radius fején, az anconeuson, ill. az ulnán látunk felrakódásokat.) A súlyos könyökdiszpláziára a könyökizület porcainak leválása (anconeus ill. coronoideus leválás, könyök OCD), nagyfokú könyökizületi inkongruencia (könyökizületi lépcső), valamint súlyos könyök arthrózis jellemző.

Artrózis Artrózis

 A csípődiszpláziához hasonlóan a könyökdiszplázia esetében is megkülönböztetünk tenyésztői szempontból diszpláziás de tünetmentes (legalábbis egyenlőre tünetmentes) és klinikailag könyökdiszpláziás, (azaz a betegség miatt sánta) kutyát. A tenyésztői szempontból enyhe könyökdiszpláziás kutya akár sántaságmentesen is leélheti az életét de örökíti a betegséget.

A könyökizületi diszplázia előzetes szűrővizsgálatát  hat-hét hónaposan (ill. egyes intézményekben már 4 hónaposan), végleges szűrését egy éves kor után végezünk. Fontos tudni, hogy minden kölyökkori (5-9 hónapos kor) sántaság hátterében állhat könyökdiszplázia is. Ha a kölyökkori könyökdiszpláziát nem veszik időben észre és nem kerül időben műtétre, annak visszafordíthatatlan következményei lehetnek, a kutya későbbi életére ill. mozgására nézve. Profivet Kft.Tehát minden fiatalkori sántaságot alaposan (röntgennel) ki kell vizsgálni és súlyos fokú diszplázia esetén azonnal meg kell tenni a szükséges lépéseket. A fiatal korban jelentkező könyökdiszplázia jele a mellső lábakon jelentkező vissza -vissza térő sántaság, ami ugyan fájdalom csillapítóra javulhat, de teljesen nem szűnik meg. Mindemellett észrevehető a könyökizületek duzzanata is. Ezen tünetek észlelésekor haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz. Az idős korban jelentkező könyökdiszpláziára a pihentetés után kialakuló, visszatérő sántaság jellemző. A könyökdiszpláziás kutya könyökizülete duzzadt, nyújtása-hajlítása korlátozott ill. fájdalmas. A röntgenfelvételen ilyenkor porcleválások, porckopások ill. porcfelrakódások láthatók. Súlyos fokú könyökdiszplázia esetén fiatal korban minden esetben műtét javasolt. Idős kori könyökdiszplázia esetén gyógyszeres kezelés, esetleg műtéti megoldások javasoltak. Fontos tudnunk hogy a könyökízületi diszplázia megoldása  ma már arthroszkópos műtéttel történik (kivéve a könyökprotézist). Amennyiben csak az ízület „feltisztítása”, a levált porcok eltávolítása a cél, ma már nem szabad azt nyílt műtéttel végezni, csak arthroszkóppal. Magyarországon csak igen kevés helyen elérhető az arthroszkópos könyök diszplázia műtét. A legismertebb ilyen intézmény a Profivet Állatorvosi Sebészeti Központ (www.profivet.hu), Gödön. 

A súlyos, arthrózisos könyökdiszplázia már csak teljes könyöízületi protézissel korrigálható, amely könyök protézis beültetését (CUE) Magyarországon szintén csak a Profivet végzi.