Más mozgásszervi betegségek.

A kutyánk sántasága, mozgászavara a diszplázián kívül még nagyon sok betegség miatt lehet, nem szabad minden mozgászavar mögött diszpláziát sejteni.

Sántíthat a kutyánk egyszerű izom ill. ínhúzódások, enyhébb sérülések miatt is. Ezekre az enyhe sérülésekre jellemző hogy maguktól is egy két órán , maximum egy napon belül elmúlnak. Ha egy napnál tovább tart a sántaság feltétlen forduljunk állatorvoshoz.

A komolyabb zúzódások, húzódások, csonthártyagyulladások gyógyulása több napig is eltarthat, amihez már az állatorvosunk által adott gyógyszeres kezelésre is szükség van. A hirtelen kialakuló súlyos fokú ill. a huzamosabb ideig fennálló sántaságokat ki kell vizsgálni röntgenvizsgálattal. Ennek során több olyan ortopédiai problémát találhatnak amely megoldásához műtét szükséges.

A leggyakoribb műtétet is igénylő végtagproblémák kutyák esetén: a térdizületi elülső keresztező szalag szakadás (ez a leggyakoribb!), a csípődiszplázia , a térdkalácsficam, egyéb izületi ficamok, a könyök- váll ill. bokaizületi porcleválások, a csonttörések, szalagszakadások, gerincsérülések, porckorongsérv.

Sántasághoz, pontosabban mozgászavarhoz vezethetnek a végtagproblémákon kívül gerincproblémák, beidegzési zavarok, agyi eredetű megbetegedések és nagyon gyakran a hasi fájdalmak, belgyógyászati betegségek, fertőzések is.