Sántít a kutyám, mit tegyek?

Minden gyanús mozgászavar ill. hirtelen kialakult sántaság esetén leghelyesebb állatorvoshoz fordulni. Semmiképp sem javasolt otthon található fájdalomcsillapítókat adni a kutyának. Egyrészt az ember esetén használt fájdalomcsillapítók nagy része súlyos gyomorfekélyt okozhat a kutyák esetén, másfelől bizonyos végtagsérülések esetén (pld. csonttörések, porcsérülések) kifejezetten káros lehet a fájdalomcsillapítók folyamatos használata. Ugyancsak helytelen ha a tulajdonosok a kutya tenyésztőjét felhívva próbálnak megoldást találni a problémára adott „jó tanácsokkal”. A tenyésztők egy részének lehet ugyan több-kevesebb tapasztalata a saját ill. tenyésztőtársaiktól hallott történetek alapján a kutyáik sántaságát illetően, de a lelkiismeretes tenyésztő úgy is állatorvoshoz vagy specialista állatorvoshoz  irányítja a sánta kutyát.(www.profivet.hu)

Az állatorvosi vizsgálat után eldől, hogy enyhébb sántaságok esetén  „megúszhatjuk” egy injekció és/vagy gyógyszerkúrával és pihentetéssel, vagy szükség van további röntgenes kivizsgálásra, esetleg speciálisan ortopédiával foglalkozó állatorvoshoz irányít állatorvosunk.

A hirtelen kialakult és súlyos fokú sántaságokat minden állatorvosnak röntgenezni vagy röntgenvizsgálatra beutalni szükséges. Ha az állatorvosunk által adott gyógyszeres kezelésre a sántaság nem javul, kérjünk tőle tanácsot a továbblépéssel kapcsolatba. Ha a gyógyszeres kezelés eredménytelensége mellett többszöri kérésre sem történik teljes kivizsgálás, vagy speciálistához történő beutalás, kérhetjük más ortopédiával foglalkozó állatorvos tanácsát is.

Fontos hogy ha kutyánk sántasága nem javul, vagy romlik a kezelés ellenére mindig a kutyát kezelő állatorvosnak kell azt először jeleznünk, nem szabad rögtön másik állatorvoshoz rohannunk, mert nem ő látta előzőleg a kutyát, nincs mihez viszonyítania a vizsgálat során.

A vizsgálat során az állatorvos olyan problémát is találhat, aminek a megoldása csak műtétileg lehetséges, amit vagy ő maga vagy speciálisan ortopédiával foglalkozó állatorvos végez. A legtöbb ortopédiai műtétet rövidebb időn belül kell végrehajtani, de a legtöbb esetben egy-két nap várakozás még nem szokott visszafordíthatatlan következményekkel járni. Érdemes még tudni, hogy a legtöbb állatorvosi csont és ízületsebészeti műtét relatív magasabb költségekkel jár, mivel a beültetett speciális implantátumok sokba kerülnek.